2016 Ivančice – Země potřebuje tvoji medicínu, ženo

bohyně

Výstava tentokrát bez vernisáže. Ale pro každého návštěvníka, je stručný popis co je možné všechno na obrazu zachytit.

ZEMĚ POTŘEBUJE TVOJI MEDICÍNU, ŽENO

Výstava zaměřená na ženskou energii. Nejde jen o krásu ženy, ale co nám přináší a co nese za úděl a čím nás obohacuje.

Jde o ženu, divokou, která tvoří, rodí, je citlivá a vnímavá, silná, trpělivá a empatická. O ženu-čarodějku, která ví.

2015 Noční motýl/Moth-acryl 80x110, 20.000kč

Krásná, temná žena, ozdobená hvězdami, hledí do dálky k nočnímu motýlu. Ženy mají rády měsíc a práci s ním. Když je úplněk, hledí na něj s nadějí, že přinese světlo a radost do jejich životů, a když nastává čas tmy a měsíc je ukryt, je období, kdy je možné se zbavit nepotřebného. Motýl zde symbolizuje toho nositele, který vše odnese. A hvězda, která na horizontu padá, naznačuje splněné přání. Tedy vše je zpečetěno a „kouzlo“ se podařilo. (Akryl 100x80cm)

—–

Příběhy žen mě zajímají už několik let a stále objevuji nové dimenze a polohy tohoto tématu. Každá jsme jiná a neseme si svůj příběh, ale ani muži z těchto rovin nejsou vyjmuti. I muži mají svůj díl ženské energie, jako ženy mají díl energie mužské. Proto tu najdeme bojovnici, ale i obraz starostlivého šamana. Duchovní symbolismus, ale i hra barev na nás působí a vyvolává otázky a provokuje k další niternému zkoumání se.

indián

Bělovlasý moudrý šaman, který hledí do dálky, kde sídlí duchové ayahuasky. V oblasti srdce má své posly, kteří mu s láskou nosí zprávy z jiných světů pro muže a ženu v pozadí, kteří se s důvěrou obrátili o radu. Na čele má květ mandalu zření věci budoucích, ale i minulých. Vepředu modrý kruh, který znázorňuje čas, a vpravo nahoře měsíc, který ho udržuje v přítomnosti. Modrý límec naznačuje výjimečnost situace a obřad. (Akryl na plátno 150x95cm)

……

V současné době, kdy se rozhoduje o cestě, kterou se lidstvo vydá, žena zastupuje ten prvek provokatéra a inspirátora pro další krok. O ženách se ví, že mají tzv. šestý smysl, a proto jsou nositelky idejí o ráji a míru na zemi. Obrazy zde vystavené připomínají nám všem každodenní péči o svou duši a připomínají nám ušlechtilé, ale i magické chvíle na této krátké zastávce jménem život.

matka příroda

Matka příroda – soucit a mateřství. Jako rodička všeho živého, harmonického. Je zde mnoho symbolů. Matka-Madona-rodička má duhové vlasy – nekonečné množství pestrosti, laskavý a soucitný pohled na vše živé, hlavu má v nebesích se strukturou šišky – plného vědomí. Po obou stranách jsou samec a samice páva – duchovní moudro, celistvost, lidské děti chlapec a dívka – nevinnost a touha po učení, dívka dostává dar od havrana – magii, osvícené vědomí, chlapec letí na křídlech sovy – moudrosti, síly, stínu, tajemství a vhledu. Vše z výšky sleduje orel – symbol ducha, vize a síly, medvěd – léčitel a napojení na rytmus srdce země, motýl – transformace, želva – moudrost dlouhověkosti, bezpečí a muchomůrka – cesta vizí. (Akryl na plátno 100x130cm)

To vše a více se skrývá pod názvem výstavy v budově muzea, kde je možné navštívit i stálou expozici Alfonse Muchy, který zachytil secesní krásu ženy. Jeho rodiště se stalo mým bydlištěm.

Práce se změněnými stavy vědomí mě přivedla hluboko do ženské podstaty. Ať je to amazonská liána ayahuasca, nebo peyotl, nebo různé rituály vison quest a sewtloge. Ale i místní silové rostliny a rituály jako je holotropní dýchání, práce s bubnem a meditacemi. Vše je nepřeberná studnice inspirace a prožitku pro život, ale i pro umění, která tvořím v pravdě.

Výstava začíná

29. 6. a trvá do 1. 8. 2016

Galerie Památníku Alfonse Muchy

Palacké nám 9, Ivančice

Otevřeno:Pondělí, středa 9.00–12.00, 13.00–17.00
Úterý, čtvrtek, pátek 9.00–12.00, 13.00–16.00
Soboty a neděle v červenci a srpnu  9.00–12.00, 13.00–17.00
Více zde: http://kic-ivancice.webnode.cz/turisticke-informace/expozice-alfonse-muchy/

Martina Lupe Švarcová

www.mls-art.cz